İnsan Hakları Nedir? - Umutlublog.com

 İnsan Hakları Nedir?

İnsan Hakları Nedir?

"Adil olmayan millet hür de olamaz"


İnsan hakları, tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları, ırk, ulus, etnik köken, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların en doğal haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir. farklı şekilde insan hakları terimi bir ideali içerir. Bu terimi kullananlar, bu alanda olanı değil, olması gerekeni dile getirirler.


Ortaya Çıkışı.

İnsan Hakları Ortaya Çıkışı


Bildiri, BM İnsan Hakları Komisyonunca Haziran 1948'de hazırlanmış. Yapılan kimi değişikliklerden sonra, 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi. Oturumda, toplam 6 sosyalist ülke çekimser kaldı.


Türkiye Ne Zaman Kabul Etti?



1950'de kabul edildi. Türkiye 6 Nisan 1949'da beyannameyi kabul eden ülkeler arasına girdi.


Çekimser Kalan Ülkeler.



Değişik nedenlerle çekimser oy kullanan ülkeler şunlardır: Sovyetler Birliği, Beyaz Rusya, Ukrayna, Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya, Güney Afrika Birliği ve Suudi Arabistan.

İnsan Hakları Nelerdir?


1) Yaşama Hakkı

Yaşama hakkı insan haklarının temel prensipleri arasındadır. Yaşama hakkı her insana eşittir. Kişi dokunulmazlığı da söz konusudur. Hiçbir insan başka bir insanın yaşam hakkını gasp edemez. gasp edilirse bu  durumda kanunlar önünde suç işlemiş sayılır.


2) İşkence ve Kötü Muamele Yasağı

işkence ve kötü muamele kesinlikle yasak olarak kabul edilir. İnsan haklarının temel prensibi olarak yaşayabilmek için işkence ve hakaret gibi unsurlar yasaklanmıştır.


3) Düşünce ve İfade Özgürlüğü

İnsanlar düşünce ve ifade özgürlüğüne sahiptirler. Düşüncelerinden ya da ifadelerinden ötürü hiçbir insan kötü muamele göremez. Düşünce ve ifade özgürlüğü insan haklarının temel prensipleri arasında yer almaktadır.


4) Din ve Vicdan Özgürlüğü

Her insan istediği dine inanmakta özgürdür. İnanmış olduğu dinden ötürü kimseye zorlama yapılmaz. İnsan haklarının temel bir hakkı olan din ve vicdan özgürlüğünden dolayı herkes istediği inanca sahip olabilir.


5) Özel Hayatın Gizliliği Hakkı

Her insanın kendi özel bir özel hayatı bulunmaktadır. Kimse başkasının özel hayatına müdahale edemez. Başkasının özel hayatı ile ilgili bilgi toplayamaz. Özel hayat kişiye özeldir ve özel hayatı kişi gibi gizleyebilir.


6) Adil Yargılanma Hakkı

Adil yargılanma hakkı en önemli insan haklarından bir tanesidir. Hiç kimseye bulunduğu zümre ve unvandan dolayı imtiyaz tanınmaz. Herkes kanunlar önünde eşit sayılmalıdırlar. Her insan adil yargılanma hakkına sahiptir.


7) Mülkiyet Hakkı

Herkes mülkiyet edinme hakkına sahiptir. Özel mülk edinmede de bir sınır bulunmamaktadır. Herkes istediği gibi ve istediği kadar mülk edinebilir. Mülke sahip olan bir kişi mülkünü istediği gibi satabilir.


8) Seçme ve Seçilme Hakkı

Herkes seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Dolayısıyla bir kişi seçme ve seçilme hakkını kullanarak ülke yönetebilir ve ülkenin önemli kademelerinde görev alabilirler. Seçimlere katılabilir ve aday olabilir. Bir kişi istediği kişiyi de seçme hakkına sahiptir. Bundan dolayı insanlara zorlama yapılmaz.


9) Evlilik Hakkı


Evlilik hakkı insanın doğası gereği oluşan bir haktır. Her insan istediği kişi ile evlenebilir. Yasaların müsaade ettiği sürece bir insan istediği kişi ile evlenebilir.

Madde Madde Dünyada İnsan Hakları Neleri Kapsar?

- Yaşama Hakkı
- Beslenme ve Barınma Hakkı
- Düşünce ve İfade Özgürlüğü Hakkı
- Kanun Önünde Eşit Olma Hakkı
- Genel Oy Hakkı
- Protesto Hakkı
- Eğitim Hakkı
- Sağlık Hakkı
- Bilim ve Kültür Hakkı
- Seçme ve Seçilme Hakkı

Yorum Gönder

0 Yorumlar