Deniz & Doruk: Yok Olmadan Harekete Geç - Röportaj

 

Deniz & Doruk: Yok Olmadan Harekete Geç - Röportaj



Türkiye'nin Kardeş Aktivistleri.


Dünyamızı beraber kurtarmaya çalışan, geleceğimiz için durmaksızın mücadele veren iki kardeşin röportajı.



Merhaba Kendiniz Hakında bilgi verebilir misiniz?


Biz 13 ile 16 yaşlarında iki kardeşiz. 2019’un Ağustos ayında çevresel sorunlarla ilgili farkındalık yaratmak için “Yok Olmadan Harekete Geç” adlı bir instagram sayfası kurduk. Daha sonra da iklim ile ilgili tweetstorm ve kampanyalara katılmak için bir twitter hesabı açtık. Şu an iklim krizi ile ilgili insanları bilinçlendirmeye ve iklim grevlerinde yer almaya devam ediyoruz.


Deniz & Doruk Dünyamız ve Türkiye için ne amaçlar ?



Bizim amacımız, diğer aktivist arkadaşlarımızla birlikte iklim krizi farkındalığını artırarak karar alıcılara sesimizi ve taleplerimizi duyurmak. Özellikle liderler tarafından ciddiye alınmayı ve ülkemizin iklim için harekete geçmesini hedefliyoruz. Bunun dışında özellikle küçük yaşlardaki çocuklara çeşitli sunumlar gerçekleştirerek yaşamlarına iklim ve çevre ile ilgili önemli kazanımlar kazandırmayı amaçlıyoruz. 


İklim Krizi bizi nasıl etkiliyor ?



İklim krizi şu an hayatlarımızı doğrudan etkilemese de özellikle “Küresel Güney”de bulunan insanları evlerinden ve ülkelerinden etmeye başladı. Aşırı hava olayları ülkemizde de çok sık görülmeye başlandı. Seller, mevsimi dışı dolu olayları, güçlü fırtınalar, hatta kuraklık! Ülkemiz zaten su stresi çeken bir ülkeyken iklim krizi nedeniyle su fakiri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bunun dışında iklim mültecileri ve tarımsal faaliyetlerin yapılmaz hale gelmesi, iklim krizine karşı somut ve bağlayıcı eylem planları uygulanmadığı takdirde ülkemizi ve dünyamızı bekleyen iki büyük sosyo-ekonomik sorun.


Siz İklim Grevlerine nasıl başladınız ?



Biz, yaklaşık son 9-10 aydır aktif bir şekilde neredeyse her hafta iklim grevi yapıyoruz. Ama ilk iklim grevine 20 Eylül 2019’da katılmıştık. Tabi bu grevlerde her zaman yalnız ikimiz olmuyoruz. Özellikle küresel iklim grevi tarihlerinde diğer iklim aktivisti arkadaşlarımızla Fridays For Future Türkiye çatısı altında daha büyük eylemlerde yer alıyoruz. Son zamanlarda sesimizi daha çok insana ulaştırmak adına reels videoları da çekiyoruz. Bu daha grevlerimizin bir parçası :)


Sizi ne etkiledi ?



Bizi, iklim için farkındalık yaratma yolculuğuna çıkma konusunda etkileyen faktör televizyonda gördüğümüz bir grup yaşlı teyze oldu. Bu yaşlı teyzeler torunlarının gelecekleri için doğa ve iklim için toplanıp eylem yapıyorlardı. Biz de kendimize sorduk: “Biz niye kendi geleceğimiz için bir şeyler yapmıyoruz?” Ve bu sayede iklim aktivizmi maceramız başladı. 


Grev yaparken sizi motive eden şey nedir ?



Grev yaparken bizi en çok motive eden unsur, içimizdeki gelecek umudu. Biz yaşanabilir bir dünyada, yeşil bir doğada yaşamak istiyoruz ve bu eylemlerin anlamı da tam da bu isteğimizi özellikle yetişkinlerle ve karar verici insanlarla paylaşmak. Yaptığımız iklim grevlerinin diğer iklim aktivistlerinin yaptıklarıyla birlikte kollektif bir çağrıya dönüşeceği gerçeği, bizi bu konuda en çok yüreklendiren faktör.


En çok beğendiğiniz İklim Aktivisti ya da İklim Aktivistleri ?



En çok beğendiğimiz iklim aktivistleri, birlikte FFF Türkiye platformunda sesimizi birleştirdiğimiz Duru Barbak, Alara Civelek, Defne Belkıs, Birce Tiftikçioğlu ve Defne Kaçar. Hepsi iklim için insanlarda farkındalık yaratma ve liderleri harekete geçirme konusunda çok emek veriyorlar ve biz de onlarla birlikte böyle bir oluşumun içerinde yer almaktan mutluluk duyuyoruz.


İçinde olduğunuz Topluluklar var mı, varsa bu Topluluklar hakında kısa bilgiler verebilir misiniz ?



Tabi ki var. İkimiz de Fridays For Future Türkiye platformunda bulunuyoruz. FFF Türkiye, küresel bir iklim hareketi olan Fridays For Future’ın (Gelecek İçin Cumalar) Türkiye kolu. Şu an grevlerle, canlı yayınlarla, çeşitli oturumlar, videolar ve imza kampanyalarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. 


Dünya'nın Geleceği hakında ne düşünüyorsunuz ?



Dünyanın geleceği şu an hiç parlak görünmüyor. Gerek iklim krizi, gerek sosyal adaletsizlik, gerekse hala devam eden hiçbir anlamı olmayan siyasi çekişmeler bizi karamsarlığa itse de eğer büyük halk kitleleri değişimi talep ettiği sürece dünya düzeninin aynı kalması mümkün değil. Özellikle iklim krizi hakkında daha fazla insan, gerçek iklim eylem programları ve yenilenebilir enerjinin kullanımına ilişkin çağrıda bulunursa daha yeşil ve aydınlık bir gelecek umudu her zaman var! 


İklim Aktivisti kime denilir ?



Bizim için “iklim aktivisti”; geleceği için kaygı duyan, iklim krizinin ciddiyetini anlamış ve bunu çevresine anlatmaya çalışan, herhangi bir yolla karar alıcılara ulaşma smacında olan ve aktivizmini asla reklam için yapmayan kişiye denir. Bu çerçevede iklim aktivisti olmak için illa grev yapmaya ya da asi biri olmak gerekmez. Sadece ve sadece iklim için harekete geçmiş olması yeterli.



İnstagram: @yokolmadanhareketegec

Yorum Gönder

0 Yorumlar