İklim Krizi Nedir? - 1. Bölüm | Uçurum Yazı Dizisi| UmutLu Blog

 İklim Krizi Nedir?

 - 1. Bölüm

İklim krizi, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları vb. nedenlerden etkilenmektedir.


Küresel ısınma eğilimi dünya çapında devam etmektedir. Bütün dünyada 2000 ve 2013 yılları arasında aşırı hava olaylarının sayısı yüzde 46 oranında artış göstermiştir. Değişen, daha değişken bir iklim, toplum için bir bütün olarak sağlık güvenliğine yönelik açık ve mevcut bir tehlike ve en etkili küresel risk olarak kabul edilmektedir. Sadece 2017 ve 2018'de, dünya çapında ısı dalgalarına örneğin: Japonya ve İngiltere, şiddetli taşkınlara örneğin: Çin, Fransa ve Hindistan, orman yangınlarına örneğin: Yunanistan, İsveç ve ABD) ve tropik fırtınalara örneğin: Japonya, Filipinler ve ABD maruz kalınmıştır.


İklim krizi insanların sağlığını hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkileyebilir. İklim krizinin doğrudan sağlık etkileri, yüksek sıcaklıklara maruz kalmanın fizyolojik etkilerini, solunum ve kalp/damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların artan olgu sayılarını ve kuraklık, sel, sıcak hava dalgası, fırtına ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarından kaynaklanan yaralanma ve ölümleri içerir.


Ücretsiz Abone Ol!

Her Cuma Günü Saat 21:30'ta Yeni Bölüm.


Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Bu İklim krizi serisinin ilk bölümü.

    YanıtlaSil
  2. Küresel ısın tüm dünyamızı etkileyen bir durum bunun üzerine ciddi çalışmalar yapılmadı gerekiyor. Bu çalışmalar Dünya genelinde olması gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunla mücadele etmeliyiz bu mücadele küçük ya da büyük olması önemli değildir, sadece mücadelede bulunmak önemlidir. Bu İklim Kriz serisi ya da bu blog benim mücadele alanım. Yorumun için Teşekkürler. :)

      Sil
  3. Bence bu dizi büyük bir farkındalık yaratacak. Abone oldum, gelecek bölümleri bekliyorum umarım güzel bit farkındalık yaratır.

    YanıtlaSil
  4. İklim krizi ile ilgili hepimiz mücadele etmeliyiz sadece birimiz ölmeyecek hepimiz öleceğiz!!!

    YanıtlaSil