HDP'nin Kapatılması ve HDP'nin Kısa Tarihçesi - Gündem


HDP logo
Halkların Demokratik Partisi 


 HDP'nin Kapatılması ve HDP'nin Kısa Tarihçesi - Gündem


Kuruluş


Halkların Demokratik Partisi, 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan Türkiye siyasi partisidir. Parti tüzüğüne göre kısaltması "HDP" şeklindedir. Simgesi gövde bölümü iki adet elden oluşan ağaç tasviridir. TBMM'de 54 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Eş genel başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan'dır.


Seçimler.


HDP Seçime girme kararı aldı. Demirtaş bu kararı şöyle açıkladı: "HDP, 2015 seçimlerine parti olarak girecek. Bu tartışmalar geride kaldı. Bizim açımızdan kesinleşti, seçime parti olarak gideceğiz. Bağımsız adaylarla seçime gitmek haksızlık olurdu. Şu anda bile HDP'nin yüzde 9,5 oyu var. Türkiye, HDP'yi yeni yeni tanımaya başlayacak. Köşk seçimi öncesi 2015 seçimine parti olarak girmeye karar vermiştik."


2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde partinin adayı Selahattin Demirtaş, 3.958.048 oy alarak %9. 76 oy oranına ulaştı.


Haziran 2015 Seçimleri.

Haziran 2015 Seçimleri
Haziran 2015 Seçimleri 


Haziran 2018 Seçimleri.


Oy oranı: %11. 70


Seçmen Sayısı.


24 Haziran 2018 seçimleri'nde 5.866.309 oy almıştır. (Hürriyet)


Kapatma Davası.


14 Şubat 2018'de Vatan Partisi, HDP'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Haziran 2018'de yaptığı bir açıklamada, "..HDP diye bir siyasi parti yok zaten, PKK diye bir anlayış var. HDP bu anlayışın sahadaki maske giymiş uygulamasıdır bu kadar basit. Bunu herkes biliyor. Bunu kendileri de biliyor." ifadelerini kullandı.


Devlet Bahçeli, MHP'nin grup toplantısında "HDP’yle hesaplaşmadan 'PKK’yı bitirdik, yok ettik, mahvettik.' diyemeyiz. Bu itibarla HDP’nin kapatılması elzemdir, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı inanıyorum ki gereğini yapacaktır. " sözlerini kullanarak HDP'nin kapatılması gerektiğini söyledi.


AKP Grup Başkan vekili olan Cahit Özkan, "Yargı yolunu açmak için dokunulmazlıkları kaldıracağız. HDP hem siyasi hem de hukuken kapanacaktır. Milletin vicdanında kapatılacaktır." sözlerini kullandı.


17 Mart 2021 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme'ye gönderilen iddianamede "HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları" belirtildi.


Kapatma Davası.


İddianamenin incelemesi için raportör görevlendirildi. 15 gün içinde ilk inceleme sonrası kabul edilip edilemeyeceği nitelik kazanacak. 685 kişiye siyasi yasak davası. Süreç iddianame kabul edilirse, HDP'den ön savunma istenilecek ön savunmasını yapmasının ardından Cumhuriyet baş savcısı Bekir Şahin esas hakındakini görüşüne sunacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. HDP SAVUNMA YAPABİLECEK.


ÜCRETSİZ ABONE OL!

Yorum Gönder

0 Yorumlar