Irkçılık: ''İnsanat bahçeleri'' ve farklılıklar


Irkçılık: insanat bahçeleri

Irkçılık tarihin ve 21. yy'ın kesinlikle en büyük sorunudur. Kendi milletini diğer milletlerden üstün gören insanlar ırkçı insanlardır. Tabii milletler arasında farklılıkların olması gayet doğaldır ama farklılıkların zenginlik değil de tehdit olarak algılanması ve farklılıkların üstünlük haline getirilmesi ya da sıralanması Irkçılık dediğimiz hastalığı meydana getiren en büyük faktörlerden birisidir.


Bence farklılıklar zenginliktir. Biliyorum her milletin kendisine ait değerleri ya da tanrıları vardır, bizim yapmamız gereken tek şey buna saygı duymaktır. Bir milliyetçi bu uluslararası farklılıklara saygı duyar ama milliyetçilik ile ırkçılık arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu çizginin bir ötesi hastalık diğer bir ötesi ise saygıdır ama milliyetçilik ulustan ulusa, ülkeden ülkeye tanımı değişen, farklı anlamlar verilen bir düşüncedir.


Irkçı olarak adlandırılan kişiler günümüzde çoğu toplum tarafından olumsuz değerlendirilmektedir, Bazı toplumlarda ise derinleşmiş ve yayılmış bir hastalıktır. Tarihte, Avrupalılar'ın Amerika'yı keşfetmesinin ardından, köle adı altında alınıp pazarlanan, Afrika kökenli halkı suistimal eden Amerikalı'lar başta olmak üzere; ırkçı kavramı, tarihte normal karşılansa da, günümüzde olumsuz değerlendirilmektedir. Tarihte; ırkçı kişilerin haricinde, ırkçı kurum ve kuruluşlara rastlanabilmektedir. Bu tür derneklerin başında "Ku Klux Klan" gibi yasa dışı örgütler gelmektedir.


Demem o ki Irkçılık tarih boyunca insanlığa zarar vermiş ve bence her iki dünya savaşının ve o savaşlardaki ölümlerin sorumlusu olan kirli hastalıklı bir düşüncedir. Ben tek bir örnek verecek olursam insanat bahçeleri örneğini veririm:


1800'lerin sonu ve 1900'lerin ortalarına kadar Avrupa'da ve Amerika'da dünyanın dört bir yanından getirilen yerliler "insanat bahçesi" adı verilen yerlerde kafeslere konulup "hayvan" gibi sergileniyordu. Tarihte siyahi insanların kafeslere konulup sergilenmesi anacak hastalıklı bir zihniyet tarafından yapılabilir.

İnsanat Bahçesi
Belçika'nın Liege şehrinde bir insan hayvanat bahçesinin çekilmiş bir fotoğrafı.



Buraya Kadar Okudunuz İçin Teşekkür Ederim.


Fotoğraf ve İnsanat bahçesi için kaynak: Indyturk

Yorum Gönder

0 Yorumlar