İsveç İskandinav Cenneti - umutlublog.com

Bir İskandinav ülkesi olan İsveç, yüksek yaşam standartları ve kişi başına düşen gelir ile güçlü bir sosyal refah sistemine sahiptir. 

Ülkeyi çok yakından tanımayanlar, İsveç’in hangi konularda meşhur olduğunu merak ediyor ben anlatacam size. Kahve kültüründen yemeklerine, pop müzikten tasarıma kadar İsveç hakkında bilinmeyen çok şey var. Sizin için harika bir liste!

İsveç Hakkında İlginç Bilgiler

Allt är inte guld som glimmar: Parıldayan her şey altın değildir.


 Stockholm Sendromu

İsveç Hakkında İlginç Bilgiler


Psikiyatr Nils Bejerot tarafından adlandırılan sendrom, ismini 1973 yılında İsveç'in başkenti Stokholm'de yaşanan bir olaydan almaktadır. Banka soyguncusu tarafından altı gün boyunca rehin tutulan bir kadın, soyguncuya duygusal olarak bağlanır. Serbest kaldığında soyguncuyu savunmakla kalmaz, nişanlısını terk ederek kendisini rehin alan banka soyguncusunun hapisten çıkmasını bekler.


kahve kültürü ‘’Fika’’ 


İsveç kültüründe, “fika” adında bir mola geleneği var. Fika, “kahve içmek, tatlı lezzetli bir şeyler yemek ve dostlarla sohbet” anlamına geliyor. Kültürün bu önemli parçası, iş hayatında da uygulanıyor, birçok şirket saat 9.00 ve 15.00’te, 15 dakikalık iki fika molası veriyor. Bize çok benziyorlar.


Buz oteli İsveç ile başladı

İsveç Hakkında İlginç Bilgiler


1990'daki ilk açılışından sonra otel, her yıl Aralık'tan Nisan'a kadar kar ve buz ile yeniden inşa edilmiştir. Sandalyeler ve yataklar dahil otel, yakındaki Torne Nehri'nden alınan kar ve buz bloklarından inşa edilmiştir. Sanatçılar, buzdan yapılmış farklı odalar ve dekorasyonlar yaratmaya davet edilir. Yatak odalarının yanı sıra, buzdan camlı bir bar ve evli çiftlerin gözdesi olan bir buz şapeli bulunmaktadır. Yapı donma noktasının altında, yaklaşık -5 °C (23 °F) kalır. 


Tavsiye Edilen Yazı: 

Almanya Yıkılmaz Ülke


Temiz şehirleri ve havası


İsveç, Çevre Koruma Yasasını geçiren dünyadaki ilk ülkelerden biridir. Ülke kirliliği ciddiye aldığı gibi İsveç şehirleri temiz hava soluyabileceğiniz, bu da enerji seviyenizi zenginleştirecek kadar temizdir. İsveç başkenti Stockholm, 2010 yılında Avrupa'nın Yeşil Başkenti ilan edilen ilk şehir oldu ve bu unvanını hala koruyor. Şehir, ayrıca biyo çeşitliliği artırıp toplu taşıma ve atık bertarafında bir değişiklik getirerek 2050 yılına kadar fosil yakıtsız hale gelmeyi hedefliyor. 


Stockholm Metrosu


Stockholm metrosu, heykelden resme birçok sanat eserini barındıran 90 istasyonuyla dünyanın en uzun sanat galerisi olarak nitelendiriliyor. Yapımına 1950 yılında başlanan ve tamamlanması tam 50 yıl süren Stockholm metrosu 150 sanatçının imzasını taşıyor. Sergilenen çalışmalar arasında mozikler, heykeller, tablolar, duvar çizimleri, enstalasyonlar, gravürler ve rölyefler bulunuyor. Uğradığınız her istasyonda farklı bir dünyaya tanıklık etmeniz mümkün. Örneğin, Makalös Sarayı’nın kalıntılarının sergilendiği Kungsträdgården metro istasyonunda arkeolojik bir kazının ortasındaymış gibi hissedebilirsiniz. Siri Derkert’in çalışmalarıyla bezenmiş Östermalmstrog metro istasyonunda ise kadın hakları, çevre sorunları ve dünya barışına dikkat çeken çizimlerle zamansız sorunlar üzerine düşündürücü bir yolculuğa çıkabilirsiniz.


İsveç, Dünyanın en çok adasına sahip ülkesidir


Dünyanın en kuzeyindeki ülkelerden biri olan İsveç, 221.831 adaya sahip ve bunların yaklaşık 24.000'i, herkesin yemyeşil ormanlarda ve tarlalarda yürüyüş yapmasına ve toprak sahibine sormadan çilek veya mantar yemesine izin veren Kamu Erişim Hakkı politikası aracılığıyla halka açık durumda (doğal çevreye ve özel mülkiyete saygı gösterildiği sürece). İsveç, dünyada en çok adaya sahip ülke olmasına rağmen bunlardan 1.000'den azında yerleşim vardır. Çok iyi değil mi?


Nobel Ödüllerinin Merkezi


Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm'de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır. 


İsveç, kuzey ışıkları  

İsveç Hakkında İlginç Bilgiler


Kiruna Bölgesi’ndeki Jukkasjärvi Köyü, Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz bir başka keyifli nokta. Aurora Boresalis’i görmeniz için gece turları düzenleniyor. Eğer Aurora görünür değilse, Esrange Uzay Merkezi’nin turuna katılıp bol yıldızlı İsveç gökyüzünü seyre çıkmak da keyifli olacaktır. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar