Yaşam ve insanlar | UmutLu Blog

 


Tek kollu da kalsam, kötürüm, damlalı da olsam, sökülse de bütün dişlerim: Ne mutlu bana yaşıyorsam. - Maecenas


İnsanlar, varlıklarına o kadar çok bağlıdırlar ki varlıkları için her şeyi yapabilirler. Ruh çok tatlıdır onun için verilmeyecek çok az şey vardır. Öyle ki hayatları için razı olmayacakları hiçbir kötü durum yoktur.


Timurlenk, cüzamlıları öldürüyordu ama bana yapmanın sebebini ise insan severlik olduğunu söylerdi. Her gördüğü ve her bildiği cüzamlıyı öldürürken, onları bu denli acılı bir yaşamdan kurtarıyorum diyordu. Oysa cüzamlı insanlar ölmektense üçkat daha acı çekmeye razıdırlar. Ölmektense acılı bir yaşam daha iyidir (ona yaşamak denilirse), çok daha iyidir. Çok acı çekiyorsanızda acınız için ölmek istemezsiniz çünkü ölüm sondur. Dünya hayatında yok olmaktır, sevdiğiniz insanlardan uzak olmaktır ama her acının bir sabrı ve her acının bir sonu vardır. 


Size kısa bir olay anlatayım:

Filozof Antisthenes, çok ağır hasta yatarken bağırıyormuş; kim kurtaracak beni bu acılardan, diye. Onun ziyaretine gelen Diogenes: hançer uzatarak, işte bu seni kurtarır, tabii istersen, deyince. Antisthenes: Yaşamaktan değil, acılarımdan kim kurtaracak?. Demiş.


Buraya kadar okuduğunuz için Teşekkür Ederim.

Yorum Gönder

0 Yorumlar