Almanya Yıkılmaz Ülke

Avrupa'nın lokomotifi Almanya hakkında ilginç ve gerçek bilgileri derledik.

Almanya Yıkılmaz Ülke

Bu yazıyı okumadan önce Afganistan ile ilgili yayınımızı okuyabilirsiniz.


Almanya Ekonomisi

Almanya Ekonomisi

Yaşayanların ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamayı, devletin gözetiminde güven altına almayı amaç edinmiş, Sosyal Hizmetler, sosyal yardımlar ve sosyal sigortalardan oluşan sistem olan sosyal güvenlik sistemi ilk olarak Almanya'da ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Almanya gelişmiş ülke statüsündedir ve yüksek yaşam kalitesine sahiptir. Almanya, Avrupa'nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin yıllık toplam geliri yaklaşık 4 trilyon dolardır. Gelirlerine göre sıralanmış dünyanın en büyük 500 şirketini gösteren Fortune Global 500. sıralamasında Almanya'dan 32 şirket bulunmaktadır. Ekonomide altın çağını yaşayan Almanya, her yıl milyarlarca dolar ticaret fazlası vermektedir. 2018 de 294 milyar euro cari fazla ile birinci olmuştur. Frankfurt önemli 1 finans merkezidir ve Avrupa Merkez bankası'na ev sahipliği yapar. Almanya, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2018 küresel rekabet edebilirlik raporunda iyi bir skorla dünyanın en yenilikçi ekonomisine sahip olmayı başaran ülkedir. MADE IN GERMANY, Dünya'nın en güvenilir ibaresi seçilmiştir. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya askeri harcamaları en çok bütçe ayıran 8. ülkedir. Almanya yılda yaklaşık 50 milyar dolar askeri harcama yapmaktadır. Almanya'nın Dünyaya açılan kapısı da denilen Hamburg, Avrupa'nın en büyük ikinci limanı olup Dünyada 9. sıradadır. Hamburg, ülkenin en büyük sanayi kentidir. Özellikle kimya, makine ve gemi inşaatı gibi çoğu sektörde dünyada ilk sıralarda yer alır. Almanya, Türkiye de Amerika Birleşik devletlerinden sonra en çok yatırımı olan ikinci ülkedir. Ayrıca dünyanın en büyük üçüncü ihracatçısı ve ithalatçısı olan beşinci en büyük satın alma gücüne sahip ülkesidir. Almanya en az çalışma saatine sahip ülkelerdendir. Almanlar yılda 1356 saat çalışmaktadır. Türkler almanlardan yılda 500 saat daha fazla çalışıyor. Almanya genç işsizliği konusunda Avrupa'nın en iyisi durumundadır. Ayrıca benzer büyüklükteki ekonomileri içerisinde en düşük işsizlik oranı olan ülkelerden de birtanesidir. Almanya'nın nüfus artışı hızı oldukça düşüktür. Bundan dolayı da genç nüfus hızla azalmaktadır. Ancak bunun yaratacağı iş gücü sorunlarını kadın istihdamı ve göçmen işçilerle kolaylıkla çözüyorlar. Yapılan araştırmada almanya'nın ekonomik düzenin devamı ve işgücü açığının karşılanması için her yıl AB dışından 150 bin işçi alması gerektiği ortaya çıkmıştır. Gerçekte Almanya'ya gelen işçi sayısıysa bu sayının yarısı bile değil. 2017 yılında sadece 38 bin işçi ülkeye yerleşmiş. Almanya Merkez Bankası, ikinci dünya savaşından beri olası bir Sovyet Rus işgaline karşı altın rezervinin %70'ini ABD ve Fransa'da saklamıştır. Günümüzde de Almanya'nın sahip olduğu altınlar hala Amerika ve Fransa merkez bankalarında tutuluyor altın rezervinin değeri ise 200 milyar euro olduğu iddia ediliyor. Dünyada Amerika'dan sonra en büyük altın rezervine sahip ülke Almanya'dır. 


Birinci Dünya Savaşı ve Nazi İşgali

Nazi Almanyası


Almanya'nın Birinci Dünya savaşından dolayı tazminat borcu 269 milyar Alman markı. Bu 96 bin ton altına eş değerdi. Savaşın mağlubu olan Almanya'nın borcunun önemli bir kısmı İngiltere ve Fransa'da neden olduğu tahribatın tazminatıydı. Almanya, Birinci Dünya savaşı'ndan yükümlü olduğu borçlarının son kalan kısmını 3 Ekim 2010 tarihinde ödeyerek hesabı kapattı. Almanya İsrail'e de 3.5 milyar mark tazminat ödemiştir. Ayrıca Sovyet esirler içinde Ruslara tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Yunanistan ikinci dünya savaşında Almanya'nın Yunanistan'ı işgal edip ağır tahribat vermesi. 100 binlerce yunanlı katletmesi nedeniyle Almanya'dan 300 milyar euro tazminat talep ediyor. Bu Yunanistan'daki ekonomik darboğazı tarihe gömecek bir rakam Almanya, 1960'ta 115 milyon Alman markı ödeme yapıldığını belirterek, bu talebi reddediyor. Polonya nazi işgali için 850 milyar euro'luk tazminat talep etmeye hazırlanıyor. 


Küreselleşme ve Almanya

Küreselleşme ve Almanya


Almanya, Dünyanın gelişmesi için Amerika Birleşik devletlerinden sonra en çok bağışta bulunan ikinci ülkedir. Almanya güçlü ekonomisinden onlarca küresel marka yaratmıştır. Bunlardan en bilinenleri ise Audi, Bmw, Mercedes, Opel, vw spor, smart neoplan, Continental, Bosch, Siemens,  Adidas, Puma, Boss, Blendax, Nivea, Parodontax, Vernel, Jacobs, Haribo, Aptamil, Faber Castell ve Bayer Almanya'nın küresel temsilcileridir Almanya rüzgar türbinleri ve güneş enerjisi teknolojisi alanında bir numaralı üreticidir. Almanya, dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisidir. Sadece 2018 yılında 5 buçuk milyon motorlu araç satmışlardır. 2030 yılından itibaren benzinli otomobil üretimini sonlandıracağını resmen ilan ederek bu alanda karar alan ikinci ülke olmuştur. Alman otomotiv devlerinden Volkswagen 2015 yılından beridir dünyanın en çok satan otomobil firması unvanını elinde tutuyor. Volkswagen, ikinci Dünya Savaşı sırasında hiçbir zaman sivillere ulaşamadı. Sadece ordu tarafından kullanıldı. ABD Başkanı Donald Trump, Almanya'yı doğalgaz bağımlılığı nedeniyle Rusya'nın tutsağı olarak nitelendirmiştir. Alman Basf firması dünyanın en büyük kimyasal şirketidir ve 80 ülkede 116 bin çalışanı istihdam etmektedir. 


Bilim ve Teknoloji

Made in germany


Almanya, birçok bilim ve teknoloji alanında lider durumda olarak kabul edilmiştir. 2025'e kadar sadece yapay zeka çalışmaları için 100 kişilik profesör kadrosu ve 3 milyar euro'luk bütçe Ayrıldı özel sektörün desteğiyle bütçenin iki katına çıkma olasılığı yüksek. Almanya en güçlü basın sektörüne sahip ülkelerden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle alt sektörü olan dergicilikte söz sahibidir. Bir Alman mağaza zinciri Berlin'deki 60 bin metrekarelik mağazası Avrupa'nın ikinci büyük alışveriş merkezidir. Münih'in kuzeyinde bulunan ve Stephanie bira fabrikası 1040 tan beridir faaliyet gösteriyor ve onu dünyanın en eski bira fabrikası yapıyor. Alman havayolu şirketi Lufthansa uluslararası yolcu taşımacılığı açısından dünyanın en büyük ikinci havayolu firmasıdır ve 700 uçaklık filo büyüklüğü bakımından da Avrupa'nın en büyüğüdür. 


Almanya'da Eşitlik


Almanya'da kadınlarla erkekler arasındaki gelir eşitsizliği %21 oranında 18/3 dünya kadınlar gününde gelir eşitsizliğine dikkat çekmek için bir çok yerde kadınlara yüzde 21 indirim uygulanır. 


Nazi Almanyası ve Silahlanma

Nazi Almanyası ve Silahlanma


Nazi Joseph Goebbels, Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, sert anti semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın büyük yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla nazi Almanyası'nın. Propaganda bakanlığını yapmıştı. Joseph Goebbels'in torunları günümüzde almanya'nın en zengin aileleri arasındadır. Amerikalı istihbarat yetkilileri tarafından hazırlanan rapora göre,diktatör Adolf Hitler, kristal metamfetamin de dahil olmak üzere 74 farklı türde ilaç kullanmaktaydı. Einstein, 1939 da Amerika Birleşik Devletleri başkanı Franklin Roosevelt 61 mektup yazarak nazilerin nükleer silahları geliştirebileceği uyarısında bulundu. Bu mektup, Amerika Birleşik devletleri'nin atom bombasını yapmasında önemli rol oynadı. Ramstein havaalanı, Amerikan ordusu'nun kendi toprakları dışındaki en büyük askeri üssüdür. Almanya'da ABD tarafından konuşlandırılmış 350 nükleer başlık bulunmaktadır. Almanya, Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Suudi arabistan'a silah satışını durdurmuştur. World Country Rating full araştırmalarına göre, her yıl dünyanın en olumlu bakılan ülkesi Almanya seçilmiştir. Fakat Almanya geçen yıl zirveyi Kanada'ya kaptırmıştır. 


Ek Bilgiler


Almanya'da patent ve telif hakları oldukça katı uygulanmaktadır. Yani Almanlar telif konusunda oldukça hassaslar. Basit bir örnek vermek gerekirse, YouTube en popüler 1000 videosunun yüzde altmışı Almanya'da telif hakları nedeniyle erişime engellenmiştir. Ayrıca torrentte etkin şekilde engellenmiştir. Buna rağmen torrentten veri indirenler yüklü para cezasıyla cezalandırılıyorlar. Almanlar için belge muhafaza etmek çok önemlidir. Dijitalleşmeye karşın Almanya'da henüz dosyalar ofis raflarından kalkmadı. Ofislerde hala tasnif edilip dosyaları bekleyen çok sayıda belge mevcut. Bu arada bürokrasi ve dosyalama da Alman buluşudur, biraz da bu yüzden dosyalama dan vazgeçemiyorlar. Pek çok müzik tutkunu The Beatles temellerinin 1960 başında hamburg'un genelevleri ile ünlü semti rehber bağında atıldığını bilir. Grup ilk yıllarını burada gözlerden uzak şekilde geçirdi Ta ki biri hariç hepsi sınır dışı edilene kadar. ilginç bir bilgi daha Çin daması sanılanın aksine Çin'de değil Almanya'da icat edilmiştir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar